Blog
Kinderen een geldbedrag schenken of bijspringen
Een huis kopen is voor veel starters lastig, maar als ouder kun je je kinderen financieel ondersteunen met een eenmalige of periodieke schenking of met een lening. Dit biedt hen extra ruimte op de oververhitte woningmarkt.
Welke keuze het beste past heeft te maken met:
- Het vermogen van de ouder(s)
- De verdeling van het vermogen
- De situatie van de kinderen
Het komt er op neer dat het altijd maatwerk is. We leggen het graag aan je uit!
Lenen of schenken
Geld lenen of een schenking, het is allebei mogelijk. De belangrijkste verschillen tussen geld lenen aan je kinderen of toch kiezen voor een schenking liggen op de volgende vlakken:
- Een schenking vermindert je vermogen. Bij een lening ontstaat een vordering op je kind en blijft je vermogen dus intact.
- In 2024 mag je je kind belastingvrij €6.633 schenken. Jaarlijks wordt dit bedrag door de belastingdienst geïndexeerd.
- Daarnaast mag je je kind eenmalig belastingvrij een extra bedrag schenken. Belangrijkste voorwaarde is dat je kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. De hiervoor geldende verhoogde vrijstelling bedraagt dit jaar € 31.813. Deze vrijstelling geldt in plaats van de jaarlijkse vrijstelling en kan daar dus niet bij worden opgeteld. De fiscus heeft niet bepaald waar de schenking aan moet worden besteed. Het kind mag dit (vaak in overleg met de ouders) zelf bepalen. Het kan dus bijvoorbeeld worden gebruikt voor aflossen studieschuld, aankoop woning of een studie en/of reis in het buitenland.
Familiebank
Wat ook kan, is dat een kind bij de ouders een hypothecaire lening afsluit. Dat noemt men ook wel de ‘familiebank-regeling’. Hoe het werkt? Eigenlijk heel simpel: in plaats van bij een bank, leen je als ouder het geld voor aankoop van de woning aan je kind, eventueel in combinatie met een schenking.
Dit heeft voordelen voor beide partijen. Zeker nu de hypotheekrente hoger is dan de spaarrente. Het kind betaalt hierdoor aan de ouders een hogere rente dan de ouders voorheen ontvingen van de bank. Voor de ouders dus een extra opbrengst. Het kind kan de betaalde hypotheekrente aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Veel ouders willen hun kinderen financieel op weg helpen en niet aan hen verdienen. Die ouders kiezen er veelal voor om een deel van het bedrag dat ze jaarlijks ontvangen belastingvrij te schenken aan hun kind. Er is ook een nadeel voor de ouders. Het geld dat ze uitlenen wordt door de fiscus gezien als een vordering/belegging. Daarover betaal je in box 3 (op dit moment) meer belasting dan over spaargeld.
Duidelijke afspraken maken
Geld lenen werkt het beste als alle partijen precies weten waar ze aan toe zijn. Het lijkt wat ongezellig om zakelijke afspraken vast te leggen tussen jou en je kind, maar wat als de dingen anders lopen dan verwacht? En wat betekent het fiscaal voor beide partijen? Onze Omnis adviseurs helpen je er graag bij en nemen je stap voor stap mee in het verkennen van de mogelijkheden en bij het vastleggen van alle afspraken.